Η περίοδος των Χριστουγέννων μοιάζει μαγική… πολύχρωμα φωτάκια παντού, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καινούριοι στόχοι για το νέο έτος και δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Φέτος αυτές οι γιορτές μπορεί να είναι πιο σημαντικές από ποτέ, να διατηρήσετε ένα αισιόδοξο και γιορτινό κλίμα με την οικογένεια σας ή με τους συντρόφους σας. Είναι μια ευκαιρία να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας μοιράζοντας χαρά στους αγαπημένους σας, αλλά και στον εαυτό σας, αναμοχλεύοντας την έννοια του Άγιου Βασίλη και τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Όταν προσφέρεις κάποιο δώρο δείχνει τη σχέση που υπάρχει ή τη σχέση που θα προσδοκούσες να υπάρχει με τον παραλήπτη του δώρου. Ένα δώρο αντανακλά την προσωπικότητα μας για την επιλογή μας διότι αν δεν μας αντιπροσώπευε δεν θα το επιλέγαμε. Επίσης η χαρά είναι μεγαλύτερη σε αυτόν που το δωρίζει εφόσον αντανακλά ένα αληθινό μέρος του εαυτού του, κάτι το οποίο απαιτεί θάρρος, σε αντίθεση με εκείνους που επιλέγουν κάποιο δώρο με κριτήριο την γνώση τους για τον παραλήπτη του δώρου.
Επιπλέον, υπάρχουν τα δώρα τα οποία γλιτώνουν χρόνο και χρήματα στους παραλήπτες, όπως οι προπληρωμένες κάρτες ή τα κουπόνια. Ένα δώρο με αρνητικό αντίκτυπο στους παραλήπτες του, καθώς δημιουργείται το αίσθημα ντροπής κι ενοχής διότι αντιλαμβάνονται ως υπόδειξη και σύγκριση του κοινωνικού status τους. Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά όταν κάποιος δεν έχει σταθερή οικονομική κατάσταση, θα εκτιμήσει ένα δώρο σαν κι αυτό, όμως ίσως είναι καλύτερα να το αποφύγετε.
Επίσης τα όχι πολύ συνηθισμένα αλλά αρκετά διαδεδομένα είναι τα δώρα κοινωνικής ευθύνης τα οποία προσφέρουν διπλή χαρά. Η πρώτη είναι μεταξύ αυτών που το μοιράζονται και η δεύτερη είναι ότι παρέχει πλεονέκτημα σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Για παράδειγμα, μια δωρεά, προς τιμήν ενός προσώπου, σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που δέχονται ένα τέτοιο δώρο, εκτιμούν και αγαπούν πολύ περισσότερο τον αποστολέα του μόνο όταν είναι κάποιος από το κοντινό τους περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε να ερμηνεύουμε ευνοϊκότερα τις πράξεις αυτών που αισθανόμαστε πολύ κοντά μας. Απεναντίας όταν υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική απόσταση με τον αποστολέα, δεν εκτιμάται αντίστοιχα.
Συμπερασματικά πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο κοντά βρισκόμαστε στον παραλήπτη του δώρου, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Παρ’όλ’αυτά εάν βρεθείτε στη θέση να σας δωρίσουν κάτι το οποίο δεν σας ενθουσίασε τόσο, ανταποκριθείτε τουλάχιστον με ένα ‘ευχαριστώ’. Εκτιμήστε, ειδικά αυτήν την περίοδο, το ότι ο άλλος μπήκε στη διαδικασία να αφιερώσει μέρος του χρόνου του για να σας ευχαριστήσει.
Published on Mancode